Julestemningen starter på kjøkkenet

Julestemningen starter på kjøkkenet

Kromkakejern, gorojern, takker, smultgryter og stekebrett plukkes nå fram. For å få den gode, gammeldagse julestemningen må det julebakst til! 

Marit Hegle

Marit Hegle er mer bakeglad enn de fleste, og med bloggen «Bakeprosjektet» deler hun gjerne sine kreative oppskrifter med andre. Vi fikk være med da hun og ungene Sander (5 år) og Sarah (2 år) bakte pepperkaker til jul.

— Jeg baker mye sammen med ungene, og baking av pepperkaker ser jeg fram til. Det får fram minner om da jeg bakte sammen med mamma og mormor, smiler Marit. 

I år har hun laget pepperkakedeigen selv, men det har også hendt at hun har kjøpt ferdig deig. — Stemningen kom allerede da jeg laget deigen, den nydelige julelukta spredte seg i hele huset. Pepperkakedeig holder seg dessuten godt i kjøleskapet. Du kan derfor ha deigen klar, og så kan dere bake en dag det passer og ungene er motiverte for det, forklarer hun.

Mens mammaen konsentrerer seg om å lage små stjerner slår Sander seg løs med en rekke ulike former. Marit er ikke så nøye på om hvilke figurer de lager. Bakinga og pyntinga er det viktigste med pepperkakene, synes hun. De vanlige pepperkakeformene er funnet fram, men det går også an å bruke former som ungene leker med, for eksempel til leire. Sander har et godt lag med kjevla, og mamma minner om at deigen må kjevles tynt.

Sarah kjevler også og stikker ut former, men hun har også funnet ut at deig og mel smaker interessant, så det blir ikke så mange ferdige kaker fra hennes hånd.

— Jeg har alltid vært interessert i å bake, og har mange hyggelige minner fra baking i barndommen. Nå har det blitt en viktig hobby for meg, sier Marit. Hun baker sjelden samme kake flere ganger, men så er det dette med jul og tradisjoner da….

Det er viktig å legge opp bakinga på ungenes premisser når de først involveres, mener Marit. Du kan ikke regne med at en treåring har tålmodighet så veldig lenge, mens femåringen kan holde på en god stund. Hun pleier også å pynte pepperkakene en annen dag – så blir det to koselige stunder.

— Ja, jeg gleder meg til å ha på mye pynt, smiler Sander, mens han lager hjerter, stjerner, elger, hest, rådyr og andre kaker.

Sarah kopierer så godt hun kan, men tar seg en pause fra bakinga etter en stund.

Ovnen settes på og Sander venter spent på å sette inn kakene han har bakt. Ups! Der gikk sikringene! Uten strøm blir det lite resultat av bakinga. Som i mange andre eldre hus er kursene i underkant av hva et moderne kjøkken krever, så når oppvaskmaskina og ovnen slår inn samtidig, hender det at sikringen ryker. — Kanskje vi skal ønske oss en oppgradering av det elektriske anlegget til jul, spøker Marit.

Når sikringen er ordnet, går stekingen som en lek. Snart kan Sander og Sarah beundre sine egne, nybakte pepperkaker. De gyver løs på neste runde med fornyet iver. Og lukta av pepperkaker sprer seg i huset. Det er ingen tvil: Julestemninga starter på kjøkkenet!

Marit har noen tips på lager:

  • Pass på at det ikke blir for mye mel i deigen, da blir den vanskelig å arbeide med.
  • Oppbevar deigen kaldt, og ta ut bare en liten klump om gangen. Varm deig er vanskelig å håndtere.
  • Har du for mye pepperkakedeig, kan du steke opp restene og bruke det i en julevariant av ostekake. Den er så god at det er blitt en av de få kakene Marit lager om igjen. Oppskriften finner du på www.bakeprosjektet.no
Julegata skaper god stemning
Tid for julefilm!

Kategorier

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Innlogging